TÁJTÉKA III. Egy Régió Eszköztára könyvbemutató

VEB2023 szervezés ActiCity Tánc-és Mozgásművészeti Központ
VEB2023 szervezés ActiCity Tánc-és Mozgásművészeti Központ

Mit tanulhatunk a Balaton-felvidéktől? Mik azok a helyi gyakorlatok, amiket érdemes tovább erősíteni és amiket máshol is alkalmazhatnánk? Mi a Balaton-felvidék jövőképe? A sok lehetséges verzió közül hogyan haladhatunk olyan irányba, ami a régióban élők és a táj érdekeit egyaránt szolgálja?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a TÁJTÉKA háromrészes Balaton-felvidéki eszköztárának záró kötete, amelyben összegezzük a régió örökségével és jövőjével foglalkozó programunk tapasztalatait.

A könyvet november 10-én, pénteken 19:30-kor a veszprémi ActiCity Tánc-és Mozgásművészeti Központban mutatjuk be az Intelligens Tájak Konferencia keretében. A részvétel ingyenes de regisztráció szükséges hozzá.

A beszélgetés után ismét Pecha Kucha esttel zárjuk az estét. Ezúttal nézőpontot váltva más régiók jó gyakorlatai mutatkoznak be rövid, tömör előadások formájában. A program részletei hamarosan külön Facebook-eseményben olvashatók.

A bemutatót kísérő kerekasztal beszélgetésen a szerzők, a TÁJTÉKA projekt szakemberei szemügyre veszik azokat a folyamatokat és kezdeményezéseket, amelyek a Balaton-felvidéket ebben az időszakban formálták és megosztják gondolataikat arról, hogy ezek a tapasztalatok és módszertanok hogyan építhetők be más, hasonló adottságokkal rendelkező régiók gyakorlatai közé. 

A könyvbemutató beszélgetés résztvevői:

  • Bozsik Barbara - településmérnök, TÁJTÉKA projektvezető, kutató
  • Szemerey Samu - építész, urbanista, TÁJTÉKA szakmai tanácsadó
  • Szij Barbara - művészettörténész, TÁJTÉKA projektkoordinátor, kutató

A kötet, valamint a sorozat további részei: a “Balaton-felvidék jövőképe” és az “Üdvözöl a Balaton-felvidék” a helyszínen megvásárolható lesz.

Ha még nem találkoztál volna a TÁJTÉKA eszköztárával, ismerd meg, miről szól a sorozat korábban megjelent két része!

Az Intelligens Tájak Konferencia 2023. november 9-11. között helyi, hazai és nemzetközi példákon keresztül tárja fel a táj, a gazdaság és a kultúra összefüggéseit, kölcsönhatásait és módszereit, és ezek szerepét a Balaton-régió fejlődésében és jövőképében. A konferencia szervezőinek, a Kortárs Építészeti Központ munkatársainak és az együttműködő PAD Alapítvány szakembereinek célja, hogy bemutassák a kultúrtájat fenntartható módon alakító sikeres kezdeményezéseket, megszólaltassák a térség ökológiai és társadalmi folyamatait ismerő nemzetközi és hazai kutatóit, gazdasági szakembereit és a régió jövőjéről folyó párbeszédbe bevonják a változást lehetővé tevő helyi szereplőket, összhangban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program céljaival.

A TÁJTÉKA a KÉK - Kortárs Építészeti Központ kétéves projektje, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program törekvéseivel összhangban a régió intelligens tájhasználatát kutatja és támogatja az itt élő közösségek, szakemberek és döntéshozók párbeszédét, közös gondolkodását a régió jövőjéről. A helyi közösségekkel együtt szervez programokat, hogy megmutassa, hogyan lehet ma kötődni a történeti tájhoz és fenntartható, kísérletező szemléletű közösségi tájhasználati gyakorlatokat kialakítani.

Az eseményen videofelvétel és fénykép készül.

veb2023 könyvbemutató tájtéka balaton-felvidék egy régió eszköztára tanuljunk a balaton-felvidéktől

Jegyinfó

Jegyvásárlási infó: Regisztrációhoz kötött

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!