TÁJTÉKA

TÁJTÉKA – A Balaton-felvidék intelligens tájhasználatának eszköztára

A KÉK - Kortárs Építészeti Központ szervezésében

A projektet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, a Balaton-felvidéken valósítjuk meg, 2021-2023 között.

Mi a célunk?

Célunk, hogy párbeszédet indítsunk a Veszprém-Balaton-felvidék régió intelligens tájhasználatával kapcsolatban, összekapcsoljuk és segítsük az ebben érdekelt helyi vállalkozókat és lakosokat, újonnan beköltözőket és ide rekreációs céllal érkezőket.

Mit értünk intelligens tájhasználat alatt?

A fenntartható életformákat és gazdálkodási gyakorlatokat, a hagyományok adaptív változásait és fenntartását, a kísérletező szemléletet és a generációkon átívelő együttműködéseket.

Mit csinálunk?

Felkutatjuk és láthatóvá tesszük a régió tájhasználatának jellegzetességeit, a példaértékű gyakorlatokat és a közösségek szerepét. Elindítottuk a téma eddigi legnagyobb átfogó kvalitatív kutatását a térségben. Helyi közösségekkel dolgozunk együtt és a közös tapasztalatokból mintaprojekteket alakítunk ki, azzal a szándékkal, hogy azok 2023-at követően a helyi közösségek erejével is tovább tudjanak működni. A gyakorlatban használható javaslatokat és eszköztárat készítünk itt élőknek, beköltözőknek és ide látogatóknak. Célunk, hogy ezeken keresztül bemutassuk és ötleteket adjunk arra, hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz, és egyben fenntartható és megújulni képes életmódokat és közösségi tájhasználati gyakorlatokat kialakítani.

Eszköztár

A TÁJTÉKA eszköztár három elemből áll, melyek mindegyike intenzív közösségi és szakmai munka eredménye:

A TÁJTÉKA eszköztárának első kötete a Balaton-felvidékről alkotott sztereotip elképzeléseket szeretné megváltoztatni feltárva a régió intelligens tájhasználatát, fenntartható gyakorlatait, innovatív kezdeményezéseit és közösségi dilemmáit. Kiemelt hangsúlyt fektet a közösségek szerepére az intelligens tájhasználatban. A fókuszban lévő közel negyven település mintái, jó gyakorlatai és helyi szereplőkkel folytatott interjúk és kutatási és felmérési eredmények elemzése nyújtott alapot az ajánlások és jövőkép-szcenáriók megírásához.

A TÁJTÉKA eszköztár második kötete egy kultúrtáj-használati útmutató itt élőknek, ide költözőknek és látogatóknak. Tartalmi kialakításában a helyi döntéshozókkal, építészekkel, vállalkozókkal, gazdálkodókkal, kulturális szervezőkkel folytatott beszélgetések és szervezett találkozók keretében gyűjtöttük a jó gyakorlatokat, praktikus tudnivalókat a Balaton-felvidéki életmóddal, tájhasználattal kapcsolatban. Ezekből építkezve ahhoz ad gyakorlati tanácsokat, hogyan lehet együttműködő közösségeket, fenntartható építési és gazdálkodási gyakorlatokat, a tájjal és a helyi hagyományokkal harmonizáló életmódokat, valamint a helyi adottságokból táplálkozó, sikeres vállalkozásokat kialakítani.

Eszköztárunk záró kötetében a régió örökségével és jövőjével foglalkozó programunk két évében, a térség szereplőivel folytatott kutatás, szakmai hálózatépítés, kulturális programszervezés során született közös tudást szintetizáljuk. A könyvben a térség autentikus, a régió jelenét és akár jövőjét is meghatározó szereplőivel készült interjúkat, a Balaton-felvidék jövőképének lehetséges irányait és azok beteljesítéséhez vagy éppen elkerüléséhez kapcsolódó gyakorlati tanácsokat és egy olyan eszköztárat ismerhetnek meg az olvasók, amely abban segíti a helyi közösségeket, hogy a helyi értékeken alapuló kezdeményezéseiket fenntarthatóbbá tegyék.

Jó gyakorlatok

Folyamatosan gyűjtük azokat a kezdeményezéseket, közösségeket, vállalkozásokat, amelyek hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és minőségibb életmódhoz a Veszprém-Balaton régióban, és követendő példaként szolgálhatnak országosan is - ezeket egy online felületen publikáljuk. A helyszínen végzett kutatások során gyűjtött példák mellett egy űrlapon keresztül bárki beküldheti javaslatait.

Tájhasználók hálózata- nyílt szakmai fórumsorozat

A térségben jelentősen megnövekedett építési tevékenység a tájhasználattal is szorosan összefügg úgy esztétikai, mint ökológiai és társadalmi szempontból. Éppen ezért havi eseménysorozatot indítottunk, ami idővel a régió építész szakmai közegének és az épített környezet iránt érdeklődő civilek közös fóruma lett, visszatérő résztvevőkkel, izgalmas beszélgetésekkel. Büszkék vagyunk rá, hogy lehetőséget teremtettünk az inspirációszerzésre, eszmecserére, közösség és kapcsolatok építésére és helyet teremtettünk a diskurzusra. A fórumsorozat során különböző szereplőket kértünk fel előadások megtartására és ültettünk egy asztalhoz az eltérő szerepek, érdekek és nézőpontok ütköztetésének szándékával, abban a reményben, hogy közelednek az álláspontok, és árnyaltabb lesz a víziónk a táj jövőjéről.

A sorozat alatt a helybéliek számára gyakran húsbavágó kérdésekkel foglalkoztunk, mint

 

 • Szabad-e szőlőhegyen lakni?
 • Helyes-e szőlőhegyen nyaralót építeni?
 • Jó dolog-e az építési engedélyt szőlőműveléshez kötni?
 • Vannak-e alternatívái a monokultúrás szőlőművelésnek?
 • Hogyan tud alkalmazkodni a szőlőhegyi tájhasználat a klímaváltozáshoz?
 • Segíti vagy gátolja a jelenlegi szabályozás a szőlőkultúra fennmaradását?
 • Hogyan tud együtt élni, tudja-e egymást erősíteni a turizmus és a gazdálkodás?
 • Hogyan viszonyuljunk a hagyományhoz?
 • Mit kell megőrizni, és mit kell megújítani?
 • Mit is takar pontosan a főépítészek kedvenc fogalma, a “településképi illeszkedés”?

Programok 2023-ban

2023 pedig a közösségi gyakorlatok megismeréséről és kipróbálásáról szól: a Kortárs

Építészeti Központ módszertanai alapján a helyiekkel együtt, a helyi erőforrásokra építve

szervezünk építőtáborokat, felfedező-tanuló sétákat, gyermekeknek szóló edukációs

programokat és értéktúrákat. Mindezt tesszük azzal a céllal, hogy a helyi közösségekkel

együtt megismerjük az életünket körülölelő tájat, az abban játszódó folyamatokat, megértsük jelenségeit - és közös erővel tanuljuk meg tudatosan alakítani jövőjét.

A TÁJTÉKA kiemelt célja a programok és együttműködések fenntarthatóságának

megteremtése, hogy a megkezdett folyamatok 2023-at követően is tovább éljenek. Az

események eredményei és módszertanai publikusak és transzparensek lesznek, ezzel

elősegítve és támogatva a folytathatóságukat és átvételüket.

 • Tihany öröksége gyerekszemmel | Balaton-felvidéki Barangoló Tihany öröksége gyerekszemmel | Balaton-felvidéki Barangoló Tihany öröksége gyerekszemmel | Balaton-felvidéki Barangoló Hogyan tehetjük örömteli kalanddá gyerekeinknek Tihany és a Balaton-felvidéki táj természeti kincseinek, kulturális és épített örökségének felfedezését? Hogy segíthetjük a helyi közösségek együttműködését, régiójuk örökségének és értékeinek átadását? Ezekre adott választ 2023. május 28-án a gyereknap Tihanyban. Bővebben
 • SéTapolca - Sétafesztivál a Tapolcai-medencében SéTapolca - Sétafesztivál a Tapolcai-medencében SéTapolca - Sétafesztivál a Tapolcai-medencében Június 17-18-án a SéTapolca Sétafesztiválon több mint kétszázan járták be Tapolcát és a környező kisebb településeket, túraútvonalakat. A fesztivál keretében a TÁJTÉKA csapata helyi séta- és túravezetőkkel dolgozott közösen, hogy olyan program álljon össze, ami méltón bemutatja a Tapolcai-medence gazdag épített és táji környezetét. Bővebben
 • Építőtábor a Vázsonyi-medencében Építőtábor a Vázsonyi-medencében Építőtábor a Vázsonyi-medencében Idén július 9. és 15. között a Vázsonyi-medencében egy hét alatt négy településen újultak meg közös használatú terek, épültek hidak és köztéri bútorok a helyi igények és a BME Urbanisztika tanszék hallgatóinak tervei alapján, ösztönözve a helyiek közös gondolkodását, településük épített és táji örökségének és értékeinek átadását. Bővebben
 • Pomerium - Múltidéző napok Balatonalmádiban Pomerium - Múltidéző napok Balatonalmádiban Pomerium - Múltidéző napok Balatonalmádiban Van egy egyszerű ötlet: megnyitunk néhány házat egy hétvégére és elmeséljük a házak és a benne lakók történetét a helyiekkel együtt. Balatonalmádiban szeptember 22-24-én Pomerium néven az Europa Nostra-díjas Budapest100 mintájára ünnepeltük a helyi közösségeket és épített örökséget. Bővebben

A programok a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jönnek létre.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!