TÁJTÉKA

TÁJTÉKA – A Balaton-felvidék intelligens tájhasználatának eszköztára

A KÉK - Kortárs Építészeti Központ szervezésében

A projektet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében, a Balaton-felvidéken valósítjuk meg, 2021-2023 között.

Mi a célunk?

Célunk, hogy párbeszédet indítsunk a Veszprém-Balaton-felvidék régió intelligens tájhasználatával kapcsolatban, összekapcsoljuk és segítsük az ebben érdekelt helyi vállalkozókat és lakosokat, újonnan beköltözőket és ide rekreációs céllal érkezőket.

Mit értünk intelligens tájhasználat alatt?

A fenntartható életformákat és gazdálkodási gyakorlatokat, a hagyományok adaptív változásait és fenntartását, a kísérletező szemléletet és a generációkon átívelő együttműködéseket.

Mit csinálunk?

Felkutatjuk és láthatóvá tesszük a régió tájhasználatának jellegzetességeit, a példaértékű gyakorlatokat és a közösségek szerepét. Elindítottuk a téma eddigi legnagyobb átfogó kvalitatív kutatását a térségben. Helyi közösségekkel dolgozunk együtt és a közös tapasztalatokból mintaprojekteket alakítunk ki, azzal a szándékkal, hogy azok 2023-at követően a helyi közösségek erejével is tovább tudjanak működni. A gyakorlatban használható javaslatokat és eszköztárat készítünk itt élőknek, beköltözőknek és ide látogatóknak. Célunk, hogy ezeken keresztül bemutassuk és ötleteket adjunk arra, hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz, és egyben fenntartható és megújulni képes életmódokat és közösségi tájhasználati gyakorlatokat kialakítani.

Eszköztár

A TÁJTÉKA eszköztár három elemből áll, melyek mindegyike intenzív közösségi és szakmai munka eredménye:

A TÁJTÉKA eszköztárának első kötete a Balaton-felvidékről alkotott sztereotip elképzeléseket szeretné megváltoztatni feltárva a régió intelligens tájhasználatát, fenntartható gyakorlatait, innovatív kezdeményezéseit és közösségi dilemmáit. Kiemelt hangsúlyt fektet a közösségek szerepére az intelligens tájhasználatban. A fókuszban lévő közel negyven település mintái, jó gyakorlatai és helyi szereplőkkel folytatott interjúk és kutatási és felmérési eredmények elemzése nyújtott alapot az ajánlások és jövőkép-szcenáriók megírásához.

A TÁJTÉKA eszköztár második kötete egy kultúrtáj-használati útmutató itt élőknek, ide költözőknek és látogatóknak. Tartalmi kialakításában a helyi döntéshozókkal, építészekkel, vállalkozókkal, gazdálkodókkal, kulturális szervezőkkel folytatott beszélgetések és szervezett találkozók keretében gyűjtöttük a jó gyakorlatokat, praktikus tudnivalókat a Balaton-felvidéki életmóddal, tájhasználattal kapcsolatban. Ezekből építkezve ahhoz ad gyakorlati tanácsokat, hogyan lehet együttműködő közösségeket, fenntartható építési és gazdálkodási gyakorlatokat, a tájjal és a helyi hagyományokkal harmonizáló életmódokat, valamint a helyi adottságokból táplálkozó, sikeres vállalkozásokat kialakítani.

Jó gyakorlatok

Folyamatosan gyűjtük azokat a kezdeményezéseket, közösségeket, vállalkozásokat, amelyek hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és minőségibb életmódhoz a Veszprém-Balaton régióban, és követendő példaként szolgálhatnak országosan is - ezeket egy online felületen publikáljuk. A helyszínen végzett kutatások során gyűjtött példák mellett egy űrlapon keresztül bárki beküldheti javaslatait.

Tájhasználók hálózata - szakmai fórum

A térségben jelentősen megnövekedett építési tevékenység a tájhasználattal is szorosan összefügg úgy esztétikai, mint ökológiai és társadalmi szempontból. Épp ezért tartjuk fontosnak, hogy a Balaton-felvidéki építészettel, tájépítészettel, településtervezéssel foglalkozó szakmagyakorlóknak legyen egy fóruma, ahol a szakmai diskurzus találkozhat a civil véleménynyilvánítással is. A nyilvános eseménysorozat célja, hogy megvitassuk, milyen lehetőségei vannak az épített és táji környezettel foglalkozóknak a régióban, segítsük az együttműködések kialakulását, a tudástranszfert.

Programok 2023-ban

2023 pedig a közösségi gyakorlatok megismeréséről és kipróbálásáról szól: a Kortárs

Építészeti Központ módszertanai alapján a helyiekkel együtt, a helyi erőforrásokra építve

szervezünk építőtáborokat, felfedező-tanuló sétákat, gyermekeknek szóló edukációs

programokat és értéktúrákat. Mindezt tesszük azzal a céllal, hogy a helyi közösségekkel

együtt megismerjük az életünket körülölelő tájat, az abban játszódó folyamatokat, megértsük jelenségeit - és közös erővel tanuljuk meg tudatosan alakítani jövőjét.

A TÁJTÉKA kiemelt célja a programok és együttműködések fenntarthatóságának

megteremtése, hogy a megkezdett folyamatok 2023-at követően is tovább éljenek. Az

események eredményei és módszertanai publikusak és transzparensek lesznek, ezzel

elősegítve és támogatva a folytathatóságukat és átvételüket.

A programok a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jönnek létre.

  • Pomerium - Múltidéző napok Balatonalmádiban Pomerium - Múltidéző napok Balatonalmádiban Pomerium - Múltidéző napok Balatonalmádiban Van egy egyszerű ötlet: megnyitunk néhány házat egy hétvégére és elmeséljük a házak és a benne lakók történetét a helyiekkel együtt. Balatonalmádiban szeptember 23-24.-én Pomerium néven a nemrég Európa Nostra-díjat nyert Budapest100 mintájára szervezünk kulturális fesztivált Bővebben
  • Tihany öröksége gyerekszemmel | Balaton-felvidéki Barangoló Tihany öröksége gyerekszemmel | Balaton-felvidéki Barangoló Tihany öröksége gyerekszemmel | Balaton-felvidéki Barangoló Milyen természeti és épített kincsekben gazdag a Balaton-felvidék gyerekszemmel? Látogass el tihanyi gyereknapunkra május 28-án, ahol felbukkannak a táj ismerős motívumai és bemutatjuk a Balaton-felvidéki Barangolót! Bővebben
  • SéTapolca - Sétafesztivál a Tapolcai-medencében SéTapolca - Sétafesztivál a Tapolcai-medencében SéTapolca - Sétafesztivál a Tapolcai-medencében Fedezd fel Tapolcát és környékét városisétákon és geotúrákon, gyalog és biciklin! Ismerd meg Tapolcát közelről és madártávlatból, fedezd fel a város és környékének épített és táji örökségeit a TÁJTÉKA sétafesztiválján június 17-én és 18-án! Mert a környezetünk megismerésének egyik legjobb módja a sétálás. Bővebben
  • Építőtábor a Vázsonyi-medencében Építőtábor a Vázsonyi-medencében Építőtábor a Vázsonyi-medencében Egy építőtábor lehetőséget ad a közösségi összefogás, tervezés, építés és kulturális esemény szervezés folyamatának megismerésére és megvalósítására. Ezért szerveztünk Tótvázsonyban, Barnagon, Vöröstón és Nagyvázsonyban a BME Urbanisztika Tanszékével közösen építőtábort júliusban. Bővebben
Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!