Kiadványok

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program Kultúrtáj – Ökológia, Tájhasználat tematikáján belül indítottuk el a TÁJTÉKA – a Balaton-felvidék intelligens tájhasználatának eszköztára projektet. A projekt keretében felkutatjuk és láthatóvá tesszük a régió tájhasználatának jellegzetességeit, a példaértékű gyakorlatokat és a közösségek szerepét. Helyi csoportokkal dolgozunk együtt, hogy elkészítsük a TÁJTÉKA eszköztárat, ami a gyakorlatban használható javaslatokat tartalmaz itt élőknek, beköltözőknek és ide látogatóknak 3 kötetben. Ezeken keresztül bemutatjuk, hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz, valamint azt is, hogyan alakíthatóak ki fenntartható és megújulni képes életmódok és közösségi tájhasználati gyakorlatok.

A TÁJTÉKA eszköztár 3 kötetből áll.

A Balaton-felvidék jövőképe

A TÁJTÉKA kutatásának összefoglalója, módszertana és tanulságai, online és nyomtatott könyv formájában

Gasztromigráció, szőrdilemma, proaktív turizmus, innovatív beköltözők. A Balaton-felvidékről alkotott sztereotip elképzeléseket szeretnénk megváltoztatni azzal, hogy megkeressük, összegyűjtjük és megmutatjuk, melyek azok a régi és új értékek, gyakorlatok, életmódmintázatok, amelyek az itt élő lakosság és a tájat megismerni vágyó látogatók fenntartható és valós igényeire épülnek.

A Balatonhoz a legtöbbünknek kapcsolódik emléke, de az egész régió közkedvelt évszázadok óta, így számos rétegben vizsgálható a története, a kultúrája, az értékei. A Balaton egyszerre egy összeérő borospincesor, egy órási bringakör, a kötelező táborozóhely, a magyar tenger az összes típusú vendéglátó egységgel, egy végtelen strand, a hely, ahol hekket kell enni, ahol átvernek a taxisok, ahol nyáron már túl sok a turista, télen pedig kihalt minden és nincs nyitva étterem, ahová mindenki építkezni akar, a levendulamezők, a hipszteresedő piacok, a tihanyi ekhó, a siófoki Aranypart, a kempingek, a lány- és legénybúcsúk, a beköltöző budapestiek, a hobbinyaralók hazája. De valójában milyen ez a régió? Az itt élők mit szeretnek benne? Hogyan formálták a helyiek és a látogatóközönség a tájat? Valóban betelt-e a Balaton, és milyen jövő vár a Balaton-felvidékre?

A Balaton-felvidék jövőképe a TÁJTÉKA eszköztárának első kötete, amelyben a fenntartható gazdaságok, a mozgásban lévő hagyományok, a kísérletező közeg és a korokon átívelő közösségek témakörei mentén vizsgáltuk a közösségek szerepét az intelligens tájhasználatban.

A könyv megvásárolható:

Budapesten a KÉK - Kortárs Építészeti Központ irodájában, a FUGA Budapesti Építészeti Központban

Veszprémben a KUNSZT! dizájnboltban, a Pekedli Szatócsboltban

Barnagon a helyi Vegyesboltban

Káptalantótin Kinga Kamrájában

valamint online is elérhető:

Üdvözlünk a Balaton-felvidéken (welcome pack)

Kultúrtájhasználati útmutató lakóknak, költözőknek, látogatóknak

A TÁJTÉKA eszköztár második kötete egy kultúrtájhasználati útmutató, amely egyaránt szól majd az itt lakóknak, ide költözőknek és látogatóknak is. A tartalom kialakításában számítunk a helyi döntéshozók, építészek, tájépítészek, aktív vállalkozók, gazdálkodók, kulturális szervezők hozzájárulására, hiszen ők azok, akik elsődleges tapasztalatokkal, tudással rendelkeznek a régióban zajló folyamatokról. A welcome pack kialakítása egy közös folyamat, amely workshopok formájában jelenleg is zajlik.

A Balaton-felvidéki kultúrtáj jó gyakorlatai

Miként tudjuk tájtudatossá tenni az itteni közösségeket?

Folyamatosan gyűjtük azokat a kezdeményezéseket, közösségeket, vállalkozásokat, amelyek hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és minőségibb életmódhoz a Veszprém-Balaton régióban, és követendő példaként szolgálhatnak országosan is.

A jelenleg nyilvánosan elérhető adatbázisban többféle szempont szerint lehet keresni: a példákat címkék, kategóriák és települések szerint rendeztük. A kategóriák azok a témakörök (fenntartható minták és gazdaságok, mozgásban lévő hagyományok, kísérletező közeg és korokon átívelő közösségek), amelyek mentén a TÁJTÉKA kutatói az intelligens tájhasználatot vizsgálták kutatásaik során. Így találhattok benne vállalkozásokat a legkülönfélébb területekről (kistermelők, borászok, turisztikai cégek, vendéglátók…), közösségi vagy kulturális kezdeményezéseket, kutatásokat és innovatív, fenntartható gazdálkodási módszereket vagy építési gyakorlatokat is.

A jó gyakorlatokat bemutató adatbázist már böngészhetitek online!

Ismersz olyan jó példát, amit megosztanál velünk és a világgal?

Fotók: Cseh Edina

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!