Kiadványok

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program Kultúrtáj – Ökológia, Tájhasználat tematikáján belül indítottuk el a TÁJTÉKA – a Balaton-felvidék intelligens tájhasználatának eszköztára projektet. A projekt keretében felkutatjuk és láthatóvá tesszük a régió tájhasználatának jellegzetességeit, a példaértékű gyakorlatokat és a közösségek szerepét. Helyi csoportokkal dolgozunk együtt, hogy elkészítsük a TÁJTÉKA eszköztárat, ami a gyakorlatban használható javaslatokat tartalmaz itt élőknek, beköltözőknek és ide látogatóknak 3 kötetben. Ezeken keresztül bemutatjuk, hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz, valamint azt is, hogyan alakíthatóak ki fenntartható és megújulni képes életmódok és közösségi tájhasználati gyakorlatok.

A TÁJTÉKA eszköztár 3 kötetből áll.

A Balaton-felvidék jövőképe

A TÁJTÉKA kutatásának összefoglalója, módszertana és tanulságai, online és nyomtatott könyv formájában

Gasztromigráció, szőrdilemma, proaktív turizmus, innovatív beköltözők. A Balaton-felvidékről alkotott sztereotip elképzeléseket szeretnénk megváltoztatni azzal, hogy megkeressük, összegyűjtjük és megmutatjuk, melyek azok a régi és új értékek, gyakorlatok, életmódmintázatok, amelyek az itt élő lakosság és a tájat megismerni vágyó látogatók fenntartható és valós igényeire épülnek.

A Balatonhoz a legtöbbünknek kapcsolódik emléke, de az egész régió közkedvelt évszázadok óta, így számos rétegben vizsgálható a története, a kultúrája, az értékei. A Balaton egyszerre egy összeérő borospincesor, egy órási bringakör, a kötelező táborozóhely, a magyar tenger az összes típusú vendéglátó egységgel, egy végtelen strand, a hely, ahol hekket kell enni, ahol átvernek a taxisok, ahol nyáron már túl sok a turista, télen pedig kihalt minden és nincs nyitva étterem, ahová mindenki építkezni akar, a levendulamezők, a hipszteresedő piacok, a tihanyi ekhó, a siófoki Aranypart, a kempingek, a lány- és legénybúcsúk, a beköltöző budapestiek, a hobbinyaralók hazája. De valójában milyen ez a régió? Az itt élők mit szeretnek benne? Hogyan formálták a helyiek és a látogatóközönség a tájat? Valóban betelt-e a Balaton, és milyen jövő vár a Balaton-felvidékre?

A Balaton-felvidék jövőképe a TÁJTÉKA eszköztárának első kötete, amelyben a fenntartható gazdaságok, a mozgásban lévő hagyományok, a kísérletező közeg és a korokon átívelő közösségek témakörei mentén vizsgáltuk a közösségek szerepét az intelligens tájhasználatban.

A könyv megvásárolható:

Budapesten a KÉK - Kortárs Építészeti Központ irodájában, a FUGA Budapesti Építészeti Központban

Veszprémben a KUNSZT! dizájnboltban, a Pekedli Szatócsboltban

Barnagon a helyi Vegyesboltban

Káptalantótin Kinga Kamrájában

valamint online is elérhető:

Üdvözöl a Balaton-felvidék

Használati útmutató itt élőknek, beköltözőknek, látogatóknak

A Balaton-felvidék a hazai kultúrában a jó életről alkotott ideálok egyik fő szimbóluma. A vízparti harsányság nélküli balatoni táj, a szocializmus és a rendszerváltás modernizációitól javarészt érintetlen, gondozott falvak és kertek, szőlőhegyek és gasztronómia, termelői piacok és kulturális szolgáltatások adják a magazinokban, képeskönyvekben, fesztiválokon és látogatásokban létrejövő brand alapját. Ez a kép nem sokban hasonlít arra, hogy valójában milyen itt élni.

A TÁJTÉKA eszköztár második kötete egy kultúrtáj-használati útmutató, amely a mindennapok nézőpontjából ad gyakorlati tanácsokat, legyen szó egy látogatásról, időszakos vagy tartós ideköltözésről, vagy akár szerepvállalásról a helyi közösségekben. Ennek megfelelően mást kínál az őslakosoknak, az újonnan beköltözőknek és a látogatóknak.

Az itt ingatlant keresőknek áttekintést ad arról, hogy mit érdemes végiggondolniuk ahhoz, hogy a befektetésük a saját életükben is a lehető legjobb eredményre vezessen, de jól működjön együtt a táj adottságaival és a meglévő közösségekkel is. A helyi döntéshozóknak támogatást kínál a gyarapodó, de sokszor elszigetelt kezdeményezések felkarolására és az idegenforgalom fenntartható kereteinek megteremtésére. A generációk óta itt élők számára megmutatja, milyen kép él a vidékről az ideutazókban vagy ideköltözni tervező emberekben, és mit érdemes tenni azért, hogy az új szomszédok érkezése és a látogatók ne terhet és kényszerű változást jelentsenek, hanem a fejlődést és a kultúrtáj fennmaradását biztosítsák.

A könyv készítése során számos workshopon és konzultáción gyűjtöttük össze helyi döntéshozókkal, vállalkozókkal és közösségi szereplőkkel a régió működésével kapcsolatos tapasztalatokat és sikeres megoldásokat.

A használati útmutató felépítése követi az első kötet tematikáját: a Balaton-felvidéket az életmód, a tájgazdálkodás, az épített környezet, a vállalkozószellem és a látogatók kérdéskörei mentén mutatja be.

A Balaton-felvidéki kultúrtáj jó gyakorlatai

Miként tudjuk tájtudatossá tenni az itteni közösségeket?

Folyamatosan gyűjtük azokat a kezdeményezéseket, közösségeket, vállalkozásokat, amelyek hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és minőségibb életmódhoz a Veszprém-Balaton régióban, és követendő példaként szolgálhatnak országosan is.

A jelenleg nyilvánosan elérhető adatbázisban többféle szempont szerint lehet keresni: a példákat címkék, kategóriák és települések szerint rendeztük. A kategóriák azok a témakörök (fenntartható minták és gazdaságok, mozgásban lévő hagyományok, kísérletező közeg és korokon átívelő közösségek), amelyek mentén a TÁJTÉKA kutatói az intelligens tájhasználatot vizsgálták kutatásaik során. Így találhattok benne vállalkozásokat a legkülönfélébb területekről (kistermelők, borászok, turisztikai cégek, vendéglátók…), közösségi vagy kulturális kezdeményezéseket, kutatásokat és innovatív, fenntartható gazdálkodási módszereket vagy építési gyakorlatokat is.

A jó gyakorlatokat bemutató adatbázist már böngészhetitek online!

Ismersz olyan jó példát, amit megosztanál velünk és a világgal?

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!