Az Észak-balatoni borvidékek
A Balaton-felvidéki kultúrtáj legmeghatározóbb eleme a szőlőhegy, a szőlőültetvények és a szőlészethez, borászathoz kapcsolódó épületek.
A kultúrtáj megőrzése nemcsak tájképi szempontból fontos, hanem gazdasági és életmódbeli vonatkozása is van.
A Balatoni borrégió három borvidéke: a Badacsonyi, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-csopaki borvidékek a magyarországi szőlő-bor ágazat fontos szereplőjévé teszik a területet.
A helybeli szőlőtermesztés fragmentált, a sokszereplős kistermelői hálózat is részét képezi az itteni milliőnek.
A bio és organikus termesztés is kezd terjedni a régióban, egyre többen választják az itteni elaprózódó telekstruktúrához jól passzoló, kisebb volumenű, de több kézimunkát igénylő termesztési módokat, amelyek hozama ugyan kisebb, viszont a művelésnek és a borkészítésnek hála, egyedi ízvilágok születnek.