Ezúttal Salföldön tartottunk szakmai fórumot

Február 23-án ismét megrendeztük a Balaton-felvidéki tájhasználók fórumát. Ezúttal, Salföldön az újonnan átadott kulturális központban, a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényházban tartottuk a találkozót, ahol a korábbi eseményekhez hasonlóan építészekkel, főépítészekkel, tájépítészekkel, illetve a Balaton-felvidék építészete iránt érdeklődőkkel beszélgettünk a régió építészetéről, tájhasználatáról és ezek jövőjéről.

A fórumot Kovács István építész előadása indította, melyben a fenntartható, természetes építőanyagok fontosságáról beszélt. Előadásának érdekessége az volt, hogy egy konkrét, természetes anyaghasználatú kísérleti ház kalákában való építésének a folyamatát ismerhettük meg lépésről lépésre. Szó esett a  vályogtégla vetésének időigényességéről, illetve innovatív hőszigetelő megoldásokról. Őt Madarasi-Papp Rita építész, Lovas főépítésze követte, aki a táj és a klíma nézőpontjából közelítette meg a az épített környezet témáját, illetve hangsúlyozta, hogy az építészetnek egyik legfőbb feladata, hogy válaszoljon és megoldást találjon a környezeti kihívásokra, hatásokra és problémákra.

A gondolatébresztő előadásokat követően többek között szó esett a jogszabályok betartatásának nehézségeiről, a nyaralóként használt mezőgazdasági területek haszonbérbeadásáról, illetve a termények tájba való illeszkedésének kérdése is felmerült. 

Amennyiben van egy érdekes témád, amely a Balaton-felvidék tájhasználatához kötődik és szívesen előadnál egy következő alkalommal a projektedről, írj nekünk e-mailt a [email protected] címre!

Eseménysorozatunkat márciusban folytatjuk, a pontos időponttal és helyszínnel hamarosan jelentkezünk!

Ha nem szeretnél lemaradni a részletekről, iratkozz fel a TÁJTÉKA hírlevelére!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!