Hogyan változik a területhasználat egy Balaton-közeli településen 160 év alatt?

Hogyan változik a területhasználat egy Balaton-közeli településen 160 év alatt? Milyen tevékenység szorul vissza és mi lép a helyébe? Átalakul-e a természeti környezet? Nem mindenhol ugyanazt az utat járta be a tájhasználat változása.

Az 1858-ban készült kataszteri térképek és a 2022-es adatok összehasonlításával mutatjuk be három település területhasználatának változásait.

  • Csopak az 1920-as évektől kezdett felkapott üdülőtelepüléssé válni főként a középosztály körében, és népszerűsége azóta sem csökkent. A lakóövezet a 15-szörösére nőtt, a csopaki bor, különösen az olaszrizling elterjedésének köszönhetően pedig a szőlőföldek területe 30%-kal lett nagyobb 160 év alatt.
  • A korábban kőbányászatáról híres Felsőörs a közelmúltban vált igazán vonzó célponttá. Amellett, hogy 1858 óta a lakóterület meghatszorozódott, a gyümölcsfákkal, mandulásokkal beültetett kertek is óriási mértékben nőttek.
  • Köveskál és az egész Káli-medence a 20. század hatvanas éveitől főként művészek körében vált népszerűvé. A település mérete nem igazán változott, viszont itt is megfigyelhető a szántók eltűnésének általános tendenciája. Míg azonban az első két településen az erdőterület nőtt, itt szignifikánsan csökkent.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!