Mentorprogramot indít a TÁJTÉKA

A KÉK - Kortárs Építészeti Központ a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében 5 alkalmas képzés és műhelymunka sorozatot indít olyan helyi kulturális-és természeti értékeket bemutató turisztikai szolgáltatások fejlesztésére, amelyek a Balaton-felvidék intelligens tájhasználatával valósulnak meg. A TÁJTÉKA projekt április 2-ig várja helyi aktív közösségi szereplők jelentkezését az ingyenes képzésre. A sorozat gyakorlatba átültethető tudást nyújthat helyi vállalkozóknak, termelőknek, önkormányzatok, kulturális intézmények vezetőinek-és program szervezőinek és a civil közösségek tagjainak is.

2021 októberében indult a Balaton-felvidék helyi közösségeit, azok jó gyakorlatait és jövőformáló kezdeményezéseit vizsgáló TÁJTÉKA kutatás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. Kutatásuk a téma eddigi legnagyobb átfogó vizsgálata a térségben, ennek eredményeit egy 3 részes kiadvány sorozatban osztják meg. Az első kiadvány 2022. szeptemberében A Balaton-felvidék jövőképe címmel jelent meg és itt olvasható.  

A projekt jelenlegi szakaszában a TÁJTÉKA csapata a KÉK - Kortárs Építészeti Központ tapasztalataira építve a Balaton-felvidéken valósítja meg a helyi közösségek aktív, közösségépítő bevonásával a kultúrtáj és az épített környezet értékeinek bemutatását. A szervezők elsődleges célja a helyi közösségek, a szakmai-és kulturális közeg és a döntéshozók segítése egy összetett együttműködési program kialakítása révén. A VEB 2023 EKF programmal összhangban ezzel a céljuk, hogy a kulturális programéven túlmutató tudás és tapasztalat jöjjön létre a helyi közösségek és idelátogatók számára.

Ennek részeként indítják el az Élménykör a Balaton-felvidéken - Tudatos kulturális és turisztikai szolgáltatásfejlesztés képzés és műhelymunka sorozatot.

A TÁJTÉKA kutatási eredményei alapján a Balaton-felvidék vonzza az innovatív kezdeményezéseket, miközben sokszor a már meglévő értékekből merítenek az újítók. Ezek jövőképessége nem a folyamatos és intenzív növekedéssel, sőt nem is kizárólag a fogyasztói igényeknek való tökéletes megfeleléssel, hanem a térség pozícióinak és képességének figyelembevételével jó, ha megvalósul. Egyre nagyobb az igény a turizmus újragondolására, fenntarthatatlan gyakorlatainak visszaszorítására.

A képzéssorozat 5 x 1 napos előadás és interaktív műhelymunka formájában arról szól, 

  • hogyan fejleszthetőek olyan kulturális és természeti értékeket bemutató szolgáltatások a látogatóknak, amik a tájnak és az itt élőknek is jók,
  • hogyan értelmezhető innovatívan a kulturális örökség,
  • hogyan tervezhetőek látogatói és szolgáltatói élményutak,
  • hogyan hatnak és hogyan fejleszthetőek a hálózatosodási rutinok.

A képzés előadója Bódis Gábor, a Hungary NEXT ország-márka-műhely alapító-vezetője, nagy tapasztalattal rendelkező turisztikai marketing és menedzsment döntéshozó, egyetemi oktató. A jövőképes újturizmus egyik hazai úttörője, turizmus-dizájn témában nemzetközi és hazai tanulmányokban, kötetekben publikáló, konferenciákon előadó gyakorlati szakember. Célja a kölcsönös szinergiák feltárása és kiaknázása, vezetett műhelymunkák és tréningek formájában.

A résztvevők a képzés elvégzése után képessé válnak összeállítani saját területük, szolgáltatásuk jövőképes küldetését, megalkotni értékeik piacképes kommunikációját, együttműködő szemlélettel és bevonó értékátadással alakítják környezetük intelligens, felelős és élményalapú kapcsolatrendszerét.

A képzések időpontjai: április 14., 21., 27., május 5. és 12. 9.00-től 15.30-ig 

A helyszín 5 Balaton-felvidéki település kulturális-és vendéglátó intézménye.

A jelentkezés feltételei és a részletes képzési program itt elérhető.

A képzésre jelentkezni április 2-ig itt lehet.

A kutatás során vizsgált jógyakorlatokba adnak betekintést a KÉK youtube csatornáján pörgős, tömör előadások formájában a Balaton-felvidék innovatív vállalkozóinak, kutatóinak, építészeti, urbanisztikai szakembereinek értékes témafelvetései.

A TÁJTÉKA soron következő eseményeiről, a helyi közösségekkel alakuló együttműködéséről a TÁJTÉKA facebook és instagram oldalán, illetve a tajteka weboldalon lehet tájékozódni. Itt lehet feliratkozni a TÁJTÉKA hírlevelére is.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!