Nyitott Házak Hétvégéje Balatonalmádiban - így készülünk a közösségi városi fesztiválra

A TÁJTÉKA projekt keretében tavasztől őszig a Kortárs Építészeti Központ több sikeres programját ültetjük át a Balaton-felvidékre.Balatonalmádiban a Budapest100 mintájára kezdtük el a helyi érdeklődőkkel szervezni a Nyitott Házak Hétvégéjét. Elmondjuk, hogyan dolgozik együtt a helyi résztvevőkkel a TÁJTÉKA csapata.

Mi történik?

Van egy egyszerű ötlet: megnyitunk néhány házat egy hétvégére és elmeséljük a házak és a benne lakók történetét a helyiekkel együtt.

Hogy zajlik a folyamat?

Egy bejáratott, több helyen tesztelt módszertanra építünk és megkeressük a helyszín sajátosságait, felvesszük a helyi szálakat. A már megvalósult hasonló programok tapasztalatai segítenek bennünket, hogy biztonságos kereteket teremtsünk, amiben a helyi résztvevők kibontakozhatnak. Rendszerezzük a gondolataikat, segítjük őket a folyamatok felállításában, de ők adják a tartalmat: helyszíneket, történeteket, embereket, arcokat, energiákat.

Miért lesz a program érdekes a helyieknek és a látogatóknak?

Mert az épített környezet közös ügyünk, mindannyian használjuk magánemberként és közösségként is. Mindenkinek van róla véleménye: mit talál jónak, szépnek, megőrzendőnek, vagy épp ellenkezőleg. Ehhez kiváló alkalom, hogy a házak megnyílnak, a történetek megelevenednek és az emberek összejönnek. A program jól példázza, hogy a helyekhez, ahol élünk nemcsak azoknak van köze, akik tervezik és megépítik azokat, hanem azoknak is, akik használják, akik a tereket benépesítik. 

Miért lesz a program születése élmény a benne résztvevőknek?

Közös ügyet és közösséget teremtünk. Közös céllal és egy 8-10 alkalmas támogatott folyamattal segítjük a helyi szereplőket hogy továbbadják városuk, házaik, elődeik történeteit. A jó hangulatú alkotófolyamat és később a megvalósuló esemény visszacsatolás a KÉK-nek, hogy egy egyszerű ötleten alapuló módszerrel az épített örökség bemutatása érték- és közösségteremtő. A helyi résztvevők pedig megerősítést kapnak épített környezetük, közösségük és közös munkájuk értékességéről.

Miért szeretünk Almádiba járni?

A jó ötletek sikeres megvalósításához felszabadult és tennivágyó emberek kellenek. Almádiban az emberek nyitottak, szívükön viselik nemcsak a város örökségét, hanem sorsát is. Sok helyi törekvése, hogy épített környezetük és a városuk sorsát befolyásoló (nem csak nagy történelmi) személyiségeik és történeteik legyenek a közös emlékezet és tudás része. És ezért örömmel tesznek is.

A Budapest100 12 éves története során Esztergomban, Ráckevén, Dunaújvárosban és kisebb európai városokban, szomszédságokban valósultak meg adaptációi. A TÁJTÉKA projekt keretében Balatonalmádiban a program a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!