Szakmai fórumot tartottunk Tapolcán

Március 23-án Tapolcán tartottuk meg a Tájhasználók fóruma eseménysorozat legutóbbi alkalmát a Tamási Áron Művelődési Központban.

Bevezetésként Pongor Soma építész, a Studio Nomad munkatársa tartott gondolatébresztő előadást az iroda Balaton-felvidéki munkáiról. Az általuk tervezett, tájba simuló, helyi tradíciókat újraértelmező lakóépületek bemutatása mellett mesélt a Kővágóörs Alkotótáborról is. A nyári táborokban egy régi ház megóvásán és megújításán, valamint kis léptékű környezeti beavatkozáson keresztül, és beszélgetéseken, sétákon foglalkoznak örökségvédelemmel, helyi hagyományokkal.

Az előadást követően heves diskurzus zajlott arról, hogy milyen lehetséges eszközei vannak a lakosságnak, ha a környezetükben olyan fejlesztéseket terveznek, amelyek tájképi és ökológiai szempontból is károkat okoznak a település és a lakosság életében, mint például a tapolcai medencébe tervezett 160 hektáros napelempark. A résztvevők körében több kérdés és ötlet is felmerült arra vonatkozóan, hogyan lehet mélyebb kapcsolódást kialakítani a tájhoz és az épített környezethez, amely által nagyobb társadalmi támogatottságot kaphatnak olyan fontos ügyek, mint a természeti örökségek és a településkép védelme.

Amennyiben van egy érdekes témád, amely a Balaton-felvidék tájhasználatához kötődik és szívesen előadnál egy következő alkalommal a projektedről, írj nekünk e-mailt a [email protected] címre!

Eseménysorozatunkat áprilisban folytatjuk, a pontos időponttal és helyszínnel hamarosan jelentkezünk!

Ha nem szeretnél lemaradni a részletekről, iratkozz fel a TÁJTÉKA hírlevelére!

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!