Pomerium - Múltidéző napok Balatonalmádiban

Van egy egyszerű ötlet: megnyitunk néhány házat egy hétvégére és elmeséljük a házak és a benne lakók történetét a helyiekkel együtt. Balatonalmádiban szeptember 22-24-én Pomerium néven az Europa Nostra-díjas Budapest100 mintájára ünnepeltük a helyi közösségeket és épített örökséget.

A 2011 óta működő Budapest100 népszerű városi fesztivál, az épített értékek és a közösségek ünnepe: évente átlagosan 50 lakó- és középület nyitja meg kapuit egy tavaszi hétvégén a lakók, illetve intézmények esetén az ott dolgozók bevonásával. A program szervezői hátterét kezdettől fogva a TÁJTÉKA programot szervező Kortárs Építészeti Központ biztosítja, minden évben akár 200 önkéntest megmozgatva. A helyi értékek közös megünneplése, a történetek és az élmények megosztása erősíti a közösségeket és a helyi identitást, de a lakókörnyezet iránti felelősségvállalást is támogatja.

A KÉK szakemberei az elmúlt években nemzetközi együttműködések keretében valósították meg a program adaptációit Európa-szerte, ezúttal pedig a TÁJTÉKA adott erre lehetőséget. Balatonalmádiban négy különböző városrész (Vörösberény, Almádi, Káptalanfüred, Budatava) gazdag épített örökségével és nevezetes személyiségeivel ismerkedhettünk meg egy háromnapos eseményen.

Habár Balaton-parti városról beszélünk, erős kapcsolódása van a Balaton-felvidéki kultúrtájhoz is. A körülbelül féléves szervezési folyamat során helyi civil szervezeteket, helytörténészeket, sétavezetőket, kulturális szervezőket kerestünk meg, akikkel workshopok, találkozók során alakítottuk a programot. Helyismeretük, személyes kapcsolatrendszerük elengedhetetlen volt a lakók és más helyi szereplők megszólításában, a programok kialakításában és a helyi kommunikáció menedzselésében. Utóbbi részeként saját honlapja is született az eseménynek, amelynek felületén hosszú távon lehet folytatni a történetek gyűjtését, a program nagyközönség felé való kommunikációját.

A nyitott házak hétvégéje pénteken egy városi sétával indult, ahol a történeti érdekességek mellett szó esett az önkormányzat szerepéről is az örökségvédelemben és a városfejlesztésben. A sétáknak megvan a hagyománya a városban, mégis meglepő volt, hogy közel 60-an vettek részt a túrán.

A hétvégén 30 helyszínen valósultak meg különböző programok: épületbejárások, kézműves foglalkozások, koncertek, kiállítások, gyerekprogramok. Minden helyszín saját tablót is kapott, ami a korábban elkészült helytörténeti kutatásokból, helyi köz- és magángyűjtemények anyagaiból állt össze. A látogatók tájékoztatásában, kisebb feladatokban gimnazista önkéntesek segédkeztek.

A Pomerium hétvégéje lehetőséget nyújtott arra, hogy az értékes helytörténeti tudás koncentráltan, egy közösségi esemény keretében tudjon megjelenni, és a dinamikus formátumnak köszönhetően olyanokat is bevonjon, akiket a klasszikus előadások esetleg eddig nem vonzottak. Az eddig zárt helyszínekre való betekintés lehetősége is fontos népszerűségi faktor volt, és sok személyes kapcsolódásra adott alkalmat. A látogatói visszajelzések alapján olyan új, évente megismételhető programot alapoztunk meg, ami sokaknak adott új perspektívát a saját lakóhelyüket illetően. A program továbbélése szempontjából kulcsfontosságú, hogy egy helyi szervezőcsapat tudja továbbvinni a megkezdett munkát.

Mindemellett a város turisztikai profilját is alakítja a program: a Balaton környékén sokszor megtalálható, a helyhez nem kapcsolódó eseményekkel szemben a Pomerium a helyi értékekre és igényekre épül, így a közösségek erősítése mellett személyesebb betekintést ad a látogatóknak is, és lassabb elmélyülésre késztet.   

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a szervezőcsapat tagjainak: Blázsi Ágnesnek, Boros Lászlónak, Dankó Friderikának, Juhászné Vincze Eszternek és Kajári Gyulának, akik szakértelmünkkel, helyismeretükkel, sok-sok történettel és annál is több lelkesedéssel járultak hozzá a program megvalósításához!

Együttműködő partnerek: Almádiért Közalapítvány, Balatonalmádi Értéktár Bizottság, Bauxitkutató Természetjáró Egyesület, Balatonalmádi Városgondnokság, Honismereti és Városszépítő Kör, Káptalanfüredi Fürdőegyesület, Vörösberényi Nyugdíjas Klub, Vörösberényi Polgári Olvasókör  

Fotó: Cseh Edina

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!