TÉR_KÉPZŐ építőtábor a Vázsonyi-medencében

2023 július 9. és 15. között a Vázsonyi-medencében tartotta meg a mostanra hagyományosnak nevezhető közös TÉR_KÉPZŐ táborát a BME Urbanisztika Tanszék a KÉK - Kortárs Építészeti Központtal, ebben az évben a TÁJTÉKA projekthez kapcsolódva. Egy hét alatt négy településen újultak meg közös használatú terek, valósultak meg köztéri bútorok a helyi igények és a hallgatók féléves tervei alapján.

Az építőtábor illeszkedik a TÁJTÉKA projekt keretében a helyi közösségekkel együtt szervezett események sorába, amelyek azt keresik, 

  • hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz és fenntartható, kísérletező szemléletű tájhasználati gyakorlatokat kialakítani,
  • és hogyan lehet erősíteni a párbeszédet a régió intelligens tájhasználatáról és összekapcsolni az ebben érdekelt helyi közösségeket, döntéshozókat, építészeket és lakosokat.

Az építőtábor arra kereste a választ, hogyan lehet négy nagyon különböző, egyesével is izgalmas múlttal és jelennel rendelkező Balaton-felvidéki településen közös használatú tereket kényelmesebbé, biztonságosabbá tenni a helyi igények szerint, és egyúttal megtalálni egy közös regionális identitást. 

A tervezés és a megvalósítás során a cél a közösségi tér- és tájhasználat újszerű és fenntartható formáinak ösztönzése volt a helyi lakosok és az ide érkező látogatók számára egyaránt. Kisléptékű, a tájba illeszkedő és fenntartható anyaghasználattal készülő alkotások születtek, amelyek a helyi lakosok mindennapjaira is pozitív hatással lehetnek.

A köztéri bútorok, hidak megszületése emellett a TÁJTÉKA projekt azon célkitűzéseit valósította meg, hogy segítse a helyi szereplők együttműködését, közös gondolkodását, településük épített és táji örökségének és értékeinek átadását akár az építőtábor lezárultával is.

A tervezési folyamat és építési gyakorlat pedig annak megtapasztalását támogatta, hogy a települési hagyományokat és történetét tiszteletben tartva a mindennapokban felmerülő igényeket megválaszolva a helyiek közösen alakíthassák a környezetüket intelligens és fenntartható módon.

Az Urbanisztika Tanszék oktatási profiljának több mint 25 éve szerves része a folyamatosan fejlődő közterület- és környezettervezés témája. A tanszék és a KÉK - Kortárs Építészeti Központ  együttműködésének eredménye idén egy-egy olyan fejlesztési, tervezési és építési program lett, ahol a hallgatók valóságra alapozott tervezési feladatot, és ezzel a tervezői felelősség és tervezői szabadság megélésére kaptak lehetőséget.

A folyamat az alábbi lépések mentén valósult meg:

  • a települések bejárása, történetük, szerkezetük megismerése, amely a helyi igények felmérését is tartalmazta,
  • tervek bemutatása a települések képviselőinek, önkormányzatok munkatársainak és pontosításuk a felmerülő igények szerint,
  • a tervek megvalósítása a hallgatók saját kétkezi munkája által.

A tervezési és kivitelezési munka során a hallgatók a települések valós problémáival, fejlesztési lehetőségeivel, a környezetalakítás szereplőivel (döntéshozók, helyi közösségek) és használóival is megismerkedtek. Az építés során külön öröm, hogy több csapat is megtalálta a közös hangot a helyiekkel, akik hatalmas lelkesedéssel és vendégszeretettel fogadták őket.

Az elkészült tervekről és az építési folyamatokról a hallgatók élménybeszámolóit olvashatjuk.

Nagyvázsonyban a tervezés során a település központi terét gondoltuk újra, majd egy tengelyt jelöltünk ki, amely az ide látogatókat a tervezett főtérről egészen a várig vezeti. A nyári időszakban jelentősen nő a  vár látogatottsága, ami kevésbé összeegyeztethető a község lakosságának mindennapi életével. Ezért Fábry Szabolcs polgármester a látogatók irányításának érdekében egy sorompó építését kérte tőlünk, ami megállítja az autóval érkező turistákat, és a község sétával történő bejárására, felfedezésére sarkallja őket. A sorompó megtervezésében a települést meghatározó vár és a szintén történeti jelentőségű vízimalom inspirált minket. A sorompó alatt lévő kör alakú pad egy malomkereket ábrázol, ami a sorompóval együtt forog a szárazmalom működési elve alapján. A terv megvalósításához egy helyi lakatos mester segítségét is igénybe vettük, aki készséggel állt rendelkezésünkre. Az alkotások elkészültével a település főépítésze bejelentette, hogy tervünk alapjául fog szolgálni Nagyvázsony településrendezési tervének felülvizsgálatánál, ahol a jelenlegi parkolóból közösségi teret terveznek kialakítani, új gyalogátkelőhelyekkel.

Tótvázsonyban az önkormányzat területrehabilitációs elképzeléseivel összhangban a tó környezetével foglalkoztunk. Sipos Ferenc, a település polgármesterének kérése volt, hogy a tó két oldalára két hidat tervezzünk. Ezeket kiegészítve került még egy pad a már meglévő tűzrakó mellé, hogy funkcióját jobban betölthesse, illetve egy napozót, amit igyekeztünk a tó egyik legkellemesebb pontján elhelyezni. A tervezés során fontos szempont volt, hogy könnyen megvalósítható és mobilis bútorok jöjjenek létre, míg a hídnál a funkció és a többi településsel alkotott összhang vezérelt bennünket. Az építés során az egyik hídra csapatunk egy különleges ülőfelületet készített. Az elhelyezett hidakkal és köztéri bútorokkal létrejött egy funkciókkal tűzdelt körüljárási irány, ami remélhetőleg felkelti a helyiek és arra járó kerékpárosok érdeklődését, és pihenésre, több idő eltöltésére ösztönzi őket, egyben megfelelő helyet biztosít a település rendezvényei számára. 

Barnagon egy vizesárkon átívelő hidacska született, amely elősegíti a településen való biztonságos végighaladást. A tervezés során a környék hagyományaiból inspirálódtunk; ahol a szőlőtermesztés kötötte össze az embereket, ez határozta meg mindennapjaikat. Ezt a hagyományt idézi meg a híd korlátoszlopainak ritmusa és összekötésük módja. Horváth Zoltán polgármester emellett kiemelte, hogy a híd a Kút utcai kerthez, egy újonnan kialakított, természetközpontú közösségi helyszínhez is kényelmes bejárást teremt. Reményeink szerint ez a beavatkozás inspirációként szolgál majd, és lendületet ad a helyieknek, hogy folytassák köztereik fejlesztését. Az árok fölé készült híd az első lépcsőfoka egy távolabbra mutató beavatkozásnak. A településen való biztonságos gyalogos közlekedés folytonossága a híd után következő járdaszakasz kiépítésével lesz biztosítható.

Vöröstón a település végén található a falu egyetlen köztere, ami egy nemrégiben felépített kis játszótér. A faluban végighúzódó vizesárok körbeöleli a játszóteret is, melyet a helyi gyerekek pont olyan előszeretettel használnak, mint a többi játékot. A csatornák fölé épített platformokkal az elvesztett szabad területeket nyerjük vissza, ezzel bővítve a közteret. A kis hidak és platformok új bejáratot nyitnak a játszótérre, illetve biztonságosabbá teszik a teret. A négy térbútorból három a csatorna feletti átjutást szolgálja, a negyedik lehetőséget biztosít a gyerekeknek a leereszkedésre, ahol egy víz felett elhelyezett mini platformon játszhatnak, vizsgálhatják az ott élő kisebb állatokat. A koncepcióalkotás során sokat segítettek a helyi gyerekek, akikkel együtt szemléltük ezt a vadregényes kis világot és elképzeltük, mi tehetné a helyszínt biztonságosabbá és izgalmasabbá. A helyszínen egy kedves család segítségét élveztük, akik árammal, szerszámokkal segítették a munkánkat. Emellett Fekete-Tracz Gabriella polgármesterasszony a sok segítségen felül minden reggel finomságokat hozott a csapatnak.

Köszönjük a tervezés és építés valamennyi résztvevőjének a támogatást, és külön köszönjük Tótvázsonynak a vendéglátást.

Az építőtábor hallgatói: Csontos Eszter, Erdélyi Balázs, Guba Levente, Hangodi Nóra, Kiss Balázs, Kovács Léna, Ligetfalvi Janka, Márta Réka, Máté Anna Eszter, Mezei Bernát, Mónus Anna, Novák Nóra, Pintér Eszter, Piski Laura, Szász Adél Hanna, Tran Hgoc Hung, Tóth Emese, Vida Melinda, Völgyi Virág, Xu Dávid

Oktatók és résztvevő munkatársak:

BME Építészmérnöki Kar, Urbanisztika Tanszék konzulensei: Kádár Bálint PhD, Klaniczay János, Varga Imre, Wettstein Domonkos

Kortárs Építészeti Központ táborszervezők: Baksa Zsófia, Bozsik Barbara, Csala Kata, Dávida Eszter, Grócz Bíborka, Kovács Laura, Kovács Krisztina, Magasi Dalma, Mudra András László, Szij Barbara

Mentorok: Ackermann Ádám, Kaposi Barna, Köves Bálint, Puskás Levente, Zacher Bendegúz

A települések polgármesterei: Fábry Szabolcs, Fekete-Tracz Gabriella, Horváth Zoltán, Sipos Ferenc

Az építőtábor a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósult meg a Kortárs Építészeti Központ TÁJTÉKA projektjének keretében.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!