SéTapolca - Sétafesztivál a Tapolcai-medencében

Fedezd fel Tapolcát és környékét városi sétákon és geotúrákon, gyalog és biciklin! Ismerd meg Tapolcát közelről és madártávlatból, fedezd fel a város és környékének épített és táji örökségeit a TÁJTÉKA sétafesztiválján június 17-én és 18-án! Mert a környezetünk megismerésének egyik legjobb módja a sétálás. 

A KÉK Városi Séták programja építészeti tematikus sétákon keresztül mutatja be a város épített örökségét valamennyi generációnak, hazai és külföldi csoportoknak egyaránt. Tapolcának gazdag táji és építészeti öröksége van és a helyi kulturális élet szereplőinek és a tájat jól ismerő érték-és geotúravezetőknek hála a séták szervezésének is nagy hagyománya van.

A KÉK Városi Séták és Tapolca gazdag táj- és helytörténeti séta-kínálatának találkozásából született a sétafesztivál gondolata, ahol régi és új városi és tájséták segítségével, a helyi közösséggel és a látogatókkal együtt fedezzük fel a város és a táj izgalmas, akár személyes rétegeit.

A sétafesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Június 17. szombat

9:00 - 12:00 Szent György-hegyi csúcstúra - Táj - ember - természet | Túravezető: Mácsány Zsuzsanna

Hegymagasról indulva a legrövidebb úton hódítjuk meg a Hegyet. Ez a kaptatós útvonal volt az elődeink által használt legnépszerűbb ösvény. Rövid küzdelemért cserébe felejthetetlen kilátás tárul a szemünk elé. Lefelé egy lankásabb úton csorgunk vissza a hegymagasi templomhoz. A sétán maxium 20 fő vehet részt.

Regisztrálok

10:00 - 12:00 Bauxitváros - fejezetek Tapolca 1945 utáni urbanizációjából | Túravezető: Mészáros Ábel építész-urbanista

Zalotay Elemér a háború utáni magyar építészet meg nem értett különce. Utópiája, a két kilométeres, ötven emeletes szalagház nem valósult meg, de egy apró, kísérleti szekcióját felépítette Tapolcán. A Zalotay-torzó mellett megnézzük az egyedi, Bauxitvárosba tervezett Y-házakat, majd átsétálunk a városközpontba. Tapolcát a hatvanas évektől több ütemben fejlesztették - így jött létre a mai belváros, a történeti mezővárosi házak és a háború utáni építészet különleges elegyeként. A sétán maxium 20 fő vehet részt.

A séta betelet

13:00 - 16:00 Diszeli Értéktúra | Sétavezető: Pető Piroska értéktúra vezető

Diszel, Tapolca település részeként egyedi, mesébe illő hangulatával és kivételes szépségű tájképi környezetével vonzza az érdeklődőket. Túránk során a településmag népi építészeti, ipartörténeti értékeiből kapunk ízelítőt, a belterületet elhagyva feltárul a falu szőlőhegyekkel övezett határa. E jellegzetes tájkarakter sajátosságait fókuszba véve a Halyagos-hegy felé vesszük az irányt, ahol szakrális kisemlékek, pince-présházak szegélyezik utunkat a kiváló panoráma mellett. 

A táv ~4 km, a szintemelkedés ~ 100 m. A sétán maxium 25 fő vehet részt.

Regisztrálok

13:00-15:00 Tapolcai Malom-tó-mementó | Sétavezető: Németh István Péter irodalomtörténész

A tapolcai Malom-tó partján 7 ezer éve már kultúrák telepedtek meg. A neolit-kor emberétől cserép-hombárt is találtak a régészek, szlávok szőlőmíves eszközei, római házaspárok csontjai és tárgyai kerültek itt fényre. A környék bazalthegyei, a szelíd dombok is harmóniára figyelmeztették az itt élőket. Az Alsó-tó mellett született Batsányi János, s e tóhoz a XIX. és a XX. században is érkeztek alkotók, akiket megragadott a szögellett (beau coin) szépsége. A sétán maxium 20 fő vehet részt.

Regisztrálok

14:00-15:30 A városszövet labirintusa - hogyan alakult ki Tapolca mai utcaképe? | Sétavezetők: Kovács Krisztina, a KÉK sétavezetője és Wettstein Domonkos építész, egyetemi adjunktus

Zártsorú beépítés, szalagtelkek vagy éppen úszótelkek - olyan városépítészeti szavak, amikkel ritkán találkozunk a hétköznapokban, mégis meghatározzák az utcaképet és ezzel együtt a mindennapokat. A történelem akarva akaratlanul nyomot hagy a városképben, Tapolca utcáit járva pedig megtudhatjuk, hogyan mesélnek a jellegzetes beépítési formák a város kialakulásáról és fejlődéséről.

Regisztrálok

Június 18. vasárnap

09:00 - 14:00 2 az 1-ben! Fedezd fel a Halápot egy kerékpáros túra és séta keretein belül! | Túravezető: Sárdy Julianna geotúra-vezető

Ha van biciklid és szereted a kerékpáros túrákat, akkor jelentkezz a 9:00-kor induló biciklis túrára, amit 10:00-13:00 között egy Vulkánséta fog színesíteni. Amennyiben csak a Vulkánsétára vagy kíváncsi és nem szeretnél biciklizni, 10:00-kor tudsz csatlakozni a csapathoz.

A kerékpáros tájséta geotúra-vezetővel indul Tapolca belvárosából a Haláp csodálatos vulkánparadicsomába és részletesen bemutatja Tapolcát és környékét. Az útvonal érinti a kilátót is, ahonnan páratlan panoráma nyílik Tapolca városára és a környező hegyekre. 

A bányaudvar gyalogos bejárása 3 km, a kerékpáros szakasz oda-vissza 10 km, 35 perc. A túrára mindenki saját kerékpárral érkezzen! A sétán maximum 15 fő vehet részt.

Regisztrálok

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kedvezményes belépőjegyet biztosít a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba a kerékpár túra résztvevői számára.  A kedvezményes jegy csak kuponnal együtt érvényes, amit a sétavezetőtől lehet átvenni és év végéig lehet felhasználni. Előzetes időpontfoglalás a Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Tapolcai tavasbarlang oldal legalján lehetséges az alkalmas időpont és a kedvezményes jegy kiválasztásával.

10:00-13:00 Vulkánséta a Haláp panorámakörén | Túravezető: Sárdy Julianna geotúra-vezető

Ezt a sétát azoknak ajánljuk, akik a Haláp felfedezésére indulnának gyalogosan, kerékpár nélkül.

A Haláp egykori bányaudvarán és a hegy peremén kanyargó tanösvényen mozgásba lendítjük a lávatesteket, és visszarepülünk az időben egy 3–4 millió évvel ezelőtti forró és mozgalmas világba! Egyúttal képet alkothatunk a Balaton-felvidéki vulkánosságról, a bazalt tanúhegyek különleges élővilágáról, betekintést nyerhetünk kőbányászatának küzdelmes világába, és egy hatalmas bazalt tömbökből álló egyedi hangulatú szoborparkot és a hegy tetejéről nyíló pazar kilátást is megcsodálhatjuk. A sétán maximum 30 fő vehet részt.

Regisztrálok

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kedvezményes belépőjegyet biztosít a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontba a Halápi tájséta résztvevői számára.  A kedvezményes jegy csak kuponnal együtt érvényes, amit a sétavezetőtől lehet átvenni és év végéig lehet felhasználni. Előzetes időpontfoglalás a Balaton-felvidéki Nemzeti Park/Tapolcai tavasbarlang oldal legalján lehetséges az alkalmas időpont és a kedvezményes jegy kiválasztásával.

09:00-12:00 A tapolcai haraszt természeti értékei | Túravezető: Szilaj Rezső

A séta során megismerhetjük a Tapolcától északra elterülő füves-bokros mészkőtábla, a Haraszt növénytani értékeit, a karsztjelenségeket és geológiai sajátosságokat. Lehetőség lesz a  szarmata mészkőben található kövületek gyűjtésére is. A sétán maximum 15 fő vehet részt.

Regisztrálok

10:00 - 13:00 Badacsonyi Tűzgyűrű körtúra | Sétavezető: Árvai Gábor geológiai és madarásztúravezető

A Tűzgyűrű túra során megismerkedünk a Badacsony kultúrtörténetével, élő-és élettelen természeti értékeivel, a terület vulkanizmusával, bányászatával, szőlő-és bor históriájával. A körtúra során, mely a bányaszinten vezet végig bennünket páratlan szépségű panorámák várnak ránk.

Regisztrálok

13:00 - 18:00 Szent György-hegyi séta | Sétavezető: Dr. Szentes Szilárd

A séta során a hegy legérdekesebb látnivalóit járjuk sorra, egy-egy könnyű, közepesen hosszú sétán.

Túra útvonala: Raposkai bánya – Lengyel-kápolna – Ify-kápolna – Szent Kereszt-kápolna – Kaán Károly kulcsosház – Bazaltorgonák – Déli kilátópont – Raposkai bánya

A séta hossza kb. 9 km, a szintemelkedés: 370 m, így a nehézsége könnyű. A séta kutyabarát. A sétán maximum 25 fő vehet részt.

Regisztrálok

14:00-15:30 Tapolcai évszázadok kőben, falban és történetekben | Sétavezető: Hangodi László történész-főmuzeológus

HAT HELYSZÍN - HAT TÖRTÉNET 1. Római kor: A Templom-domb ókori titkairól; 2. Árpád kor: Rejtőző templomaink talányairól; 3. Középkor: Hol állt Tapolca 15. századi templomerődje?; 4. Török idő: Föld felett, föld alatt - avagy Tapolca balatoni végvár ostromégette falainak vallomásai; 5. Barokk kőfodrok, pufi puttók és komor kőszentek kora - Tapolca 18. századi emlékeiről; 6. 175 éve történt: a "Tapolcai Ötszázak", avagy 1848/49-es nemzetőreink és honvédeink városi emlékhelyei. A sétán maximum 15 fő vehet részt.

A séta betelet

16:00-18:00 A Bakonyi Bauxitbánya Vállalat építkezései Tapolca belvárosában | Sétavezető: Décsey Sándor

Tapolca belvárosának ma ismert arculatához nagyban hozzájárultak a Bakonyi Bauxitbánya Vállalat 1960-70-es évekbeli építkezései. Középületek, lakóházak, közösségi terek, amelyek ma már megszokott részei a város arculatának, de építésük idején komoly építészeti változásokat hoztak a kisvárosban. A sétán maximum 25 fő vehet részt.

Regisztrálok

16:30-18:00 Vörös Tapolca – A bauxitbányászat hatása a város építészetére | Sétavezető: Bartha Dorka

Vöröses marsbéli táj – laikusoknak ennyi a bauxit. Pedig a 80-as években Magyarország volt a világ 8. számú bauxittermelője, a belőle készült alumínium a modernizmus és a haladás szimbóluma volt. Tapolca közelében Európa jelentős kapacitású bányái működtek és a virágzó ipar társadalmilag és építészetileg is átrajzolta a város arculatát. A korszak szimbólumává vált Y-házak egyedülálló alkotások, de a város büszkélkedhet Zalotay Elemér szalagház-koncepciójának egyetlen megépült modelljével is.  A sétán maximum 25 fő vehet részt.

Regisztrálok

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

A SéTapolca Sétafesztivál a KÉK - Kortárs Építészeti Központ Városi Séták és Tapolca gazdag táj- és helytörténeti séta-kínálatának találkozásából született. Az esemény a TÁJTÉKA projekt és a helyi intézmények koordinációjában valósul meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!