SéTapolca - Sétafesztivál a Tapolcai-medencében

2023 június 17. és 18. között tartottuk meg a SéTapolca - Sétafesztivált a Tapolcai-medencében. A hétvége során több mint kétszázan jártuk be Tapolcát és a környező kisebb településeket, túraútvonalakat.

A fesztivál keretében a Tájtéka csapata helyi séta- és túravezetőkkel dolgozott közösen, hogy olyan program álljon össze, ami méltón bemutatja a Tapolcai-medence gazdag épített és táji környezetét. Két nap alatt tizenegy séta valósult meg, ahol a modern építészettől kezdve a tapolcai haraszton át a Balaton-felvidéken rejtőző vulkánokig rendkívül változatos témákkal ismerkedhettek meg a sétálók.

Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósult meg, egy közel öt hónapos előkészítési szakaszt követően.

Előkészítés

A helyi kulturális intézményekkel való egyeztetések után végül egy olyan felhíváson keresztül kezdtük el összegyűjteni a sétákat a fesztiválra, amit a Tapolcai-medence sétákkal, túrákkal foglalkozó szervezeteinek küldtünk el. Ezeknek a szervezeteknek a vezetőit arra kértük, hogy a jelentkezési űrlapot továbbítsák kollégáik felé vagy olyan más szervezetek számára, akik szívesen csatlakoznának a fesztiválhoz. Ezzel az ismertségi láncolattal jutottunk el végül az összes sétavezetőnkhöz és állítottuk össze a programot.

A fesztivál sajátosan ötvözte a KÉK Városi Séták építészeti sétáinak módszertanát, a helyi történeti, irodalmi sétákat, valamint a geotúrák, tájséták útvonalait, így a Tapolcára látogatók egy nagyon gazdag és színes programból választhattak, amelyben egyaránt megtalálható volt klasszikus másfél órás építészeti séta a történelmi belvárosban, egész napos túra a Tapolcai-medence hegyein és völgyein át, valamint a legbátrabbak egy biciklis vulkántúrára vagy a Haraszt barlangjait bejáró túrákra is jelentkezhettek.

KÉK Városi Séták

A Kortárs Építészeti Központ városi sétáinak specialitása, hogy a sétákat építészek, művészettörténészek, az épített örökség kiemelt szakértői vezetik és a fókusz erősen az épített környezet történelmi örökségén, társadalmi hatásain, kortárs tendenciáin van. Így a sétákba jellemzően beleférnek olyan izgalmas szomszédságok, utcácskák, metró vagy buszmegállók, ahol ugyan semmilyen híres ember nem élt, mégis fontos korlenyomatai a városképnek.

A fesztiválon szinte az összes meghirdetett sétára néhány nap alatt beteltek a férőhelyek, ami jól mutatja a helyi közönség érdeklődését. A sétákon nagyon változatos korosztály vett részt, a helyi lakosok és a látogatók nagyjából fele-fele arányban képviselték magukat, bár az jól látszódott, hogy vasárnap délutáni séták már sokkal inkább a helybélieket mozgatták meg.

A városi séták sikere megmutatja, hogy felnőttként is szívesen tanulunk saját lakókörnyezetünkről, fedezzük fel azokat az utcákat, ahol nap mint nap járunk-kelünk, vagy éppen azokat a dombokat, erdőket és mezőket, amik szerves részei a mindennapi látképnek. A séták egyúttal lehetőséget teremtenek arra is, hogy kapcsolódjunk szülővárosunkhoz és fiatalkori emlékeinkre az épített környezet és a táj változásain keresztül nézzünk. Nem utolsó sorban saját szakmai és családi történeteinket megosztva a többi sétarésztvevővel a város történetének új rétegei tárulnak fel.

Bízunk benne, hogy a fesztivál otthonra talál a Tapolcai-medencében és jövőre újra megmozgathatjuk az egész várost, felhívva ezzel a figyelmet épített és táji környezetünkre. Köszönjük minden résztvevőnek és sétavezetőnek, hogy megtisztelték a fesztivált!

Túra- és sétavezetőink voltak a hétvégén:

 • Árvai Gábor
 • Décsey Sándor
 • Dr. Szentes Szilárd 
 • Hangodi László
 • Kovács Krisztina
 • Mácsány Zsuzsanna
 • Mészáros Ábel  
 • Németh István Péter
 • Pető Piroska
 • Sárdy Julianna
 • Szilaj Rezső
Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!