Félszigeti Barangolás - örökségünk gyerekszemmel

Hogyan tudjuk megmutatni gyerekeinknek a Balaton-felvidéki tájat és épített örökségét úgy, hogy az egy örömteli felfedező kaland legyen?

A KÉK - Kortárs Építészeti Központ évről évre megszervezi az építészet, város, vizuális és környezeti nevelés fókuszú ArchiKids Budapest - Városálmodók fesztivált, ahol építészek, művészek, designerek, múzeumpedagógusok, diákok és önkéntesek bevonásával játékos és készségfejlesztő programokon keresztül élhetik meg a résztvevők azon köztereket, helyeket, ahol együtt élünk, dolgozunk és játszunk.

A Tihanyban rendezett gyereknap a Balaton-felvidéki régióba emelte át a fesztivál alapgondolatát: hogyan kapcsolódhatnak a gyerekek a természeti környezetükhöz és az épített örökséghez kísérletező, alkotó folyamatokat kipróbálva, helytörténeti sétákat, interaktív kiállításokat végigjárva? Egyúttal a TÁJTÉKA projekt azon célkitűzéseit valósította meg, hogy segítse a helyi szereplők együttműködését, közös gondolkodását, régiójuk örökségének és értékeinek átadását, hogy közösen alakíthassák a környezetüket intelligens és fenntartható módon.

A 2023. május 28-i Félszigeti Barangolás eseményhez kapcsolódóan a TÁJTÉKA csapata facilitálta a tihanyi kulturális szervezetek, intézmények és programhelyszínek közötti együttműködéseket, az erőforrásaik és tapasztalataik hatékony mozgósítása és eseményeik eredményes koordinációja érdekében.

A stakeholder találkozók mellett ennek egyik eszköze a gyereknapi eseményhez készült programfüzet, egy tihanyi “kincses térkép”, ami izgalmas feladatokon keresztül vezette végig a családokat a programhelyszínek és más tihanyi értékek között. A csatlakozó szervezetek és programszervezők a táj kialakulását, élővilágát családi helytörténeti sétákon és interaktív kiállítóterekben ismertették meg. A közös programfüzettel és kommunikációval a helyi szervezeteknek sikerült megmozgatni minden ide látogatót, akik a települést bejárva, annak értékeit felfedezve vehettek részt az elsősorban családoknak szánt izgalmas programokon.

A TÁJTÉKA gyereksarokban a település építészeti, természeti és kulturális örökségét ismerhették meg a gyerekek kísérletező, izgalmas technikákat elsajátítva. A megvalósításhoz olyan partnereket kerestünk, akik a gyerekek szemléletformálásában rendelkeznek hasonló tapasztalatokkal, mint a “Barangoló a művészetben” alkotópárosa, illetve a GYIK-Műhely oktatói. A kísérletező alkotófolyatamokon keresztül a gyerekek kreativitása és látókörük is szélesedik, miközben megtapasztalják az anyagok természetét, működését. 

A tihanyi gyereknapi programon mutattuk be a Balaton-felvidéki Barangolót is. A Varga Viola művészettörténész, múzeumpedagógus és Nemes Anita grafikus-tipográfus, illusztrátor gyerekeknek, családoknak szóló foglalkoztatófüzete a Balaton-felvidék kulturális és természeti kincseinek kalandos megismertetésére született. A leporelló egyik oldalán a felfedezésre váró helyek bemutatása és játékos feladatok találhatóak, a másikon pedig egy színezhető térkép. A barangolás ezáltal ezen a hétvégén nem ért véget: a térkép – akárcsak a Barangoló-sorozat többi kiadványa – használható a bemutatott helyszíneken, de akár a Balaton-felvidéktől távol is jó alkalmat kínál az értékek közös felfedezésére. A Balaton-felvidéki Barangoló számos helyen megtalálható a régióban, többek között a Balaton-felvidék Tourinform irodáiban. Célunk, hogy a műfaj megismertetésével a családokat elindítsuk további tájak, építészeti és természeti emlékek közös megismerése felé.

Partnereink a  Barangoló a művészetben alkotói, valamint a GYIK-Műhely oktatói voltak. A csatlakozó tihanyi kulturális intézmények: a Németh László Művelődési Ház, a Tihanyi Horgász Egyesület, a Tihanyi Bencés Apátság, az Eu de Tihany Illatok Háza, a BalatonGuide, a Tihany Séta,  a Tihanyi Babamúzeum, a Garda Akvárium Tihany, a Tihanyi Tájházak, a Levendula Ház Látogatóközpont és a Kalandsziget Kalandpark Tihany.

Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa program keretében valósult meg. 

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!